ABN AMRO Financiering duurzaam vastgoed Bajeskwartier podcast

Bajeskwartier: Een Blauwdruk voor Duurzame Gebiedsontwikkeling

Het voormalige gevangenisterrein in Amsterdam, beter bekend als het Bajeskwartier, ondergaat een indrukwekkende transformatie tot een duurzame leefomgeving. Dit project, mede mogelijk gemaakt door partners zoals AM, Schroder Capital en ABN AMRO, laat zien hoe duurzaamheid, biodiversiteit en inclusieve ontwikkeling samenkomen.

Met maar liefst 1300 woningen, waarvan een mix van sociale huur, middenhuur, duurdere huur en koopwoningen, richt het Bajeskwartier zich op een diverse gemeenschap. Maar wat dit project echt uniek maakt, zijn de speerpunten:

  • Mobiliteit: Slechts 3% van de ruimte is bestemd voor auto’s, de rest draait om duurzame vervoersoplossingen.
  • Waterbeheer: Slimme oplossingen voor klimaatadaptatie staan centraal.
  • Energie-efficiëntie: De woningen voldoen aan strenge eisen, met als ambitie het ‘Paris Proof’ niveau (A4 Plus).
  • Biodiversiteit en groen: Maar liefst 20.000 m² nieuwe natuur wordt gerealiseerd, wat een ongekende stap is voor stedelijke ontwikkelingen.

Wat dit project extra bijzonder maakt, is de inzet op circulair gebruik van materialen: 98% van de oude gevangenismaterialen wordt hergebruikt. Van tralies tot beton, bijna alles heeft een nieuwe bestemming gekregen.

Biodiversiteit, Gezondheid en Klimaat: Nu ook meetbaar

Waar biodiversiteit in het verleden vaak werd genegeerd, wordt hier nu voor nieuwe projecten wel naar gekeken. Samen met NL Greenlabel en andere betrokkenen wordt gekeken hoe biodiversiteit meetbaar kan worden gemaakt en doen we onderzoek naar het effect op de waarde van vastgoed. Dit omvat alles van vergroening tot het integreren van flora en fauna in de bebouwde omgeving. Het Bajeskwartier bewijst dat natuurinclusief bouwen niet alleen waarde toevoegt aan een gebied, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid vervult.

ABN AMRO: Banking for Better Generations to Come

ABN AMRO zet zich als financier achter duurzame projecten, met een duidelijke visie op de toekomst. Als lid van de Net Zero Alliance committeert de bank zich aan een CO₂-neutrale portefeuille in 2050. Projecten zoals het Bajeskwartier sluiten perfect aan bij de ambitie van de bank om enkel Paris Proof-gebouwen te financieren.

Het Bajeskwartier is een schoolvoorbeeld van hoe biodiversiteit, circulariteit en inclusiviteit niet alleen dromen zijn, maar concrete plannen worden. Met deze duurzame wijk zet Amsterdam een grote stap naar een toekomstbestendige stedelijke omgeving.

Meer weten?

Bezoek de websites van NL Greenlabel en ABN AMRO voor meer informatie over duurzame ontwikkeling en financiering en de toekomst van stedelijke leefomgevingen.

Ga naar top